normal dogum icin de gerekli olan ve zaten de aslinda olmasi gereken bebegin son haftalara dogru bas asagi bir pozisyon alarak doguma hazirlik yapmasi. arastirmalar sonucu ogrendiklerimiz:
- 36-37. haftalara kadar bebegin durusu uzerinde kafa yorulmamasi gerektigi, bu haftalardan once bu konu hakkında kafa yormanin cok erken oldugu.
- ama bu haftalardan sonra artik bebegin kilosunun normal sartlar altinda 2,5 kiloyu gecegi beklentisiyle hareketleri de kisitlaniyor, dolayisiyla daha sabit bir pozisyona gecegi.
cumartesi gunu muayenede bebegimizin basini yukarda gorunce--makat gelis deniyor buna-- derin bir takibe aldim kendisini icimde ve farkettim ki bunca zamandir bas asagi durdugunu varsayarak karnimin 2 yanindaki gerilmelere "spagat" aciyor olmasina baglamak ne kadar da yanlismis! espri bile olsa! megerse ufaklik fildir fildir donmekteymis! zaten haftasonu boyunca da sol koseden sag koseye gecip durdu. tabi ki derin takip devam etmekte!
doktorumuzun soyledigi bu konuda hicbir sey yapilamadigi yonunde olsa da Evren'in internet arastirmalari sonucu bir iki sey "varmis gibi" gorunuyo! tabi ki ne kadar etkili oldugu tartisilir, ama yine de insan bir seyler yapmis olmak istiyor eli kolu bagli durup beklemek yerine. Benim icgudulerimin soyledigi yuruyus ve harekete devam etmek ve tum hamilelik boyunca oldugu gibi "pozitif dusunce".
"varmis gibi" gorunen yontemler:
1. Telkin ve imgeleme - bebeğinizle konuşup ondan dönmesini isteyin.
2. Uyaranlarla bebeğin dikkatini çekme - Rahat bir pozisyon alıp pubis bölgesi tarafından bebeğinize çeşitli uyaranlar gönderin. Mesela babasının konuşması, müzik dinletmek (ipod kulaklıklarınızı iç çamaşırınızın içine yerleştirebilirsiniz) veya bir fenerle ışık tutmak gibi. Bunları bir sonraki maddede anlatılan pozisyonlarda da uygulayabilirsiniz.
3. Çeşitli pozisyonlarda gevşemek, dinlenmek. Günde 2-3 kere 15-20 dakika uygulanabilir:
- Ütü masanızı 30% eğimle yerleştirip (mesela bir kenarını kolyuğa dayayarak- ama sağlam olduğundan emin olmak lazım) baş aşağıda bir şekilde uzanmak. Nefessiz kalmadığınızdan ve rahatsız olmadığınızdan emin olmalısınız.
- Ayak tabanları yerde, dizle bükük sırt üstü uzanıp altını yastıklarla destekleyip popoyu havada tutarak
-Dizler ve dirsekler üzerinde, baş yerde, popo havada
Bütün bu duruşlar bebeği popo veya ayakları ile yerleştiği pelvis bölgesinden oynatarak harekete geçirmeyi amaçlıyor.
4. Pelvik tilt egzersizleri
5. Yüzmek ve suda başaşağı durmak
6. Kayropraktik. Yurtdışında çok yaygın olarak kullanılmasına rağmen ülkemizde çok az uzman var. Daha fazla bilgi için Kayropraktik Derneği’ne başvurabilirsiniz. Istanbul’da Aurelie Belsot seanslarının bu konuda yardımcı oldugu soyleniyor
7. Akupunktur. 32. haftada başlanması tavsiye ediliyor.
Kaynak: http://www.do-um.com/English/content/articles/6-12-Pregnancy-Ters-Bebek-Dondurme_17.aspx
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder